Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Гайдеєв Сергій, користувач 1ua
Сергій Гайдеєв
Тема: Юні Друзі Прикордонників
«ЮДП - історія, витоки»
Загін ЮДП...Ці слова стали вже крилатими . Вони вже стали історією .
В перше загін і слово ЮДП народилися в Карпатах , прикордонному гірському селі над Сучавою , в Селятинській середній школі . Народилося якось непомітно , як народжуються всі незвичайні, небуденні справи
Доросле населення Селятина в перших днів організації в селі прикордонної застави допомагало прикордонникам в охороні державного кордону . Діти теж захоплювались мужністю і відвагою охоронців Вітчизни . Юні горяни не захотіли бути просто «гостями» у прикордонців і запропонували свою допомогу . Звідси , власне і починається історія загону ЮДП.
Спочатку була невелика група хлопців і дівчаток , а згодом до неї почати приєднуватися інші учні . Так поступово сформувався загін . З кого ж складалась ця група . Хто ж були ці перші помічники прикордонників , які дали поштовх до масової допомоги школярів охоронцям кордону , які стали ядром , першим штабом загону такого напряму . Ось їх імена :

Бондаренко Володимир
Бойчук Омелян
Берло Володимир
Вєтров Валерій
Думітрян Євгенія
Думітрян Сільва
Кислінський Валерій
Малиш Леонід
Микиткж Ольга
Манжос Олександр
Сорочан Тамара
Фундюр Петро

Цей загін був сформований в 1961 році.
Першою серед членів ЮДП була нагороджена медаллю «За охорону державного кордону СРСР» Штефура Вікторія . Ось що писала про її вчинок газета «Молодий буковинець»: «Того холодного лютневого ранку дівчинка поспішала до школи. Аж раптом... Що за постать майнула там, поза деревами? Адже в їхньому селі не було нікого, хто носив би пальто з рудим коміром. І чому чоловік так швидко звернув з дороги? Невже щоб не зустрітися з нею?
Цікаво, чому? Тим часом незнайомець, прискорюючи крок, вже поспішав до лісу. А там, про що Віка знала дуже добре, і до кордону недалеко... Крикнути, зупинити, бігти слідом?»
Непросто було, погодьтеся, за таких обставин прийняти єдине зірне рішення, але дівчинка таки знайшла вихід: стрімголов кинулася на заставу і там, ледве перевівши подих, розповіла про все черговому... Незнайомця було затримано нарядом за кілька метрів від кордону. А почесну нагороду вручив Вікторії начальник штабу Чернівецького прикордонного загону підполковник Володимир Хомрач.
...Віку, звичайно, вже давно називають на ім'я та по батькові Вікторією Антонівною. Після закінчення університету вона довго працювала в рідній школі викладачем німецької, одночасно залишаючись наставником Селятинських «юдепенят». Нині Вікторія Штефура живе в м. Коломиї .
Зараз в Селятині діють два загони ЮДП – загін № 1 Селятинської ЗОШ І-ІІІст. та загін № 2 Селятинської ЗОШ-інтернату І-ІІІст.


14 січня 2010


1


  Закрити  
  Закрити